Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ

Γ. Λύρα 140 & Λεωφ. Τατοϊου 125, Νέα Κηφισιά
Ο Σύλλογός μας ιδρύθhκε το 2004 και εκπροσωπεί όλους τους εργαζομένους στην ΕΚΑΕ. Διοικείται από 7μελές Δ.Σ. που εκλέγεται κάθε 2 έτη.

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ - 8/10/2008




ΓΣΕΕ: ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ





Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου, με την πολιτική κάλυψη της ΓΣΕΕ εξήγγειλαν οι Ομοσπονδίες ΔΕΚΟ και Συγκοινωνιών.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την ευρεία σύσκεψη των Ομοσπονδιών με τη ΓΣΕΕ, την ίδια ημέρα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση συλλαλητήριο. Συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας προγραμματίστηκε και για την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου στις 10:00 στη Βουλή.
Η Συνομοσπονδία και οι ομοσπονδίες, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, αντιτίθεται «στις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ και στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασία και του ΟΜΕΔ με κορωνίδα την τροπολογία νεοφιλελεύθερης αντίληψης για την κατάργηση των αποζημιώσεων των απολυμένων εργαζομένων στις ΔΕΚΟ».
Τέλος, σημειώνεται πως τη Δευτέρα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ θα προσδιορίσει τις ημερομηνίες των Πανελλαδικών-Πανεργατικών-Απεργιακών Κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Αθήνα 23.9.2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΘΕΜΑ: ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Κατά την περασμένη εβδομάδα και εντελώς ξαφνικά η Διοίκηση της Εταιρείας μας ανακοίνωσε ότι μέχρι τη Δευτέρα 22.9.2008, θα έπρεπε να υποβάλλει ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ προς το Υπουργείο Απασχόλησης και τη Διαχειριστική Αρχή του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» πλήρες φάκελο με τα καταστατικά κείμενα της ΕΚΑΕ δηλ. Οργανόγραμμα και κανονισμούς λειτουργίας, καθώς και ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, προκειμένου η ΕΚΑΕ να μην μείνει εκτός πιστοποίησης ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης (ΕΦΔ)

Ως Σύλλογος, αντιδράσαμε άμεσα, επισημαίνοντας προς τη Διοίκηση ότι δεν είναι δυνατόν τόσο σοβαρά καταστατικά κείμενα, τα οποία αναφέρονται στα της λειτουργίας της ΕΚΑΕ να καταρτίζονται και να εγκρίνονται με συνοπτικές διαδικασίες ολίγων ημερών, και μάλιστα από τη στιγμή που σαν Σύλλογος Εργαζομένων έχουμε επανειλημμένα και επίμονα ζητήσει να καταρτιστούν όλα τα παραπάνω, και ιδίως ο Κανονονισμός Προσωπικού μέσα από μια διαδικασία διαλόγου και διαβούλευσης.

Ωστόσο, τόσο το Υπουργείο όσο και η Διοίκηση της Εταιρείας λειτουργώντας με «τελεσιγραφικό» τρόπο συγκρότησαν υπηρεσιακές ομάδες εργασίας στην Κεντρική Υπηρεσία προκειμένου να καταρτιστούν τα παραπάνω κείμενα εντός 3 ημερών.

Ετσι, με την κατεπείγουσα διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν είχαμε, όχι μόνο τη δυνατότητα να λάβουμε υπόψη παρατηρήσεις και απόψεις όλων των συναδέλφων, αλλά ούτε καν να συγκαλέσουμε Δ.Σ. του Συλλόγου μας.

Κατά συνέπεια, (και με δεδομένο τις καταγεγραμμένες απόψεις των όλων συναδέλφων στις Γενικές μας Συνελεύσεις) αποφασίσαμε να δώσουμε τη μάχη στις ομάδες εργασίας (με έμφαση στον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ) , στις οποίες και συμμετείχαν συνάδελφοι του Δ.Σ του ΣΕΕΚ από την Αθήνα, ως εκπρόσωποι του Συλλόγου, και κατόπιν στην Έκτατη Συνεδρίαση του ΔΣ. της ΕΚΑΕ (την Παρασκευή 19.9.2008) , η οποία και ενέκρινε τα τελικά κείμενα.

Ως προς τον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, σημειώνουμε ότι τα κείμενα που παρουσίασε η Διοίκηση ως βάση για περαιτέρω επεξεργασία και τελική διαμόρφωση ήταν δύο (2) παρεμφερή κείμενα, τα οποία είχαν παραδώσει εξωτερικοί σύμβουλοι το 2003 και το 2007.

Με βάση τα παραπάνω, με τη συμβολή και την αποφασιστική παρέμβαση του ΣΕΕΚ ως θεσμικού μας οργάνου, εγκρίθηκε τελικά ο Κανονισμός Προσωπικού (τον οποίον και θα σας αποστείλουμε άμεσα μόλις «καθαρογραφεί»).

Τι πετύχαμε:

Αν και ο Κανονισμός Προσωπικού απέχει πολύ από το «ιδανικό» που θα θέλαμε ως εργαζόμενοι, παρ’ όλα αυτά πετύχαμε να κατοχυρώσουμε ορισμένα πολύ θετικά σημεία για μας (και τα οποία δεν υπάρχουν καν σε νεοσυσταθείσες παρεμφερείς εταιρείες ή οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως π.χ. ΠΑΕΠ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Α.Ε., ΕΚΕΠΙΣ, ΜΟΔ κλπ) , τα οποία συνοπτικά είναι τα εξής:
- Θέσπιση 5μελούς Υπηρεσιακού Συμβουλίου, εκ των οποίων 2 είναι εκπρόσωποι των εργαζομένων, και του οποίου οι αρμοδιότητες αναφέρονται στις προαγωγές, μετατάξεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις και πάσης φύσεως υπηρεσιακές μεταβολές με υποχρεωτική γνωμοδότηση.
- Γραπτούς πλέον κανόνες και διαδικασίες για μετατάξεις, αποσπάσεις, μεταθέσεις κλπ
- Κατοχύρωση της υπηρεσιακής μας βαθμολογικής εξέλιξης με συνυπολογισμό των ετών επαγγελματικής εμπειρίας που ζητούσε η Προκήρυξη κατά την ημερομηνία πρόσληψης μας, ενώ για το νεοπροσλαμβανόμενο προσωπικό η ένταξη σε βαθμό θα γίνεται χωρίς υπολογισμό της παραπάνω προϋπηρεσίας. Για την εξέλιξη σε βαθμούς θα υπάρχει εσωτερική αξιολόγηση, και σε περίπτωση αρνητικών κρίσεων θα υπάρχει η δυνατότητα ένστασης σε Επιτροπή Αξιολόγησης στην οποία θα συμμετέχει εκπρόσωπος των εργαζομένων
- Πλήρης αποσύνδεση της βαθμολογικής από την μισθολογική εξέλιξη, Αυτό σημαίνει ότι οι μισθοί μας θα αυξάνονται άσχετα από τον βαθμό που κατέχουμε ή εξελισσόμαστε.
- Δέσμευση για κατάρτιση ενιαίου μισθολογίου στην εταιρεία, στο οποίο θα υπάρχουν απαραίτητα μισθολογικά κλιμάκια – δηλαδή τριετίες μισθολογικής εξέλιξης (η λεγόμενη «ωρίμανση»)
- Πλήρης καταγραφή των αδειών μας και των εν γένει δικαιωμάτων μας.
- Χορήγηση στις μητέρες που γεννούν άδεια 6 μηνών με πλήρεις αποδοχές, ή εναλλακτικά 2 ώρες απουσίας για τους πρώτους 18 μήνες και 1 ώρα για τους επόμενους 10 μήνες.
- Χορήγηση 1 ημέρας αδείας κάθε 2 μήνες για χρήση Η-Υ μετά από πιστοποίηση προϊσταμένου και Διευθύνοντος Συμβούλου
- Η δυνατότητα της, επί το ευνοϊκότερο, μεταβολής του Κανονισμού ως προς τα εργασιακά μας δικαιώματα, μέσα από την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφουμε κάθε φορά
.


Το πλήρες κείμενο του Κανονισμού (όπως και τα άλλα κείμενα) θα σας κοινοποιηθούν άμεσα, μόλις οριστικοποιηθούν.


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,



ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. του ΣΕΕΚ


Γιάννης Πασπάλας Παναγιώτης Κυριακούλιας
Πρόεδρος Γενικός Γραμματέας

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Η ΑΔΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ

Με αφορμή την ­­­ έναρξη της σχολικής χρονιάς, σας ενημερώνουμε για τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας απουσίας των γονέων για επίσκεψη στο σχολείο, προκειμένου να παρακολουθούν τη σχολική επίδοση των τέκνων τους. .

Η άδεια απουσίας των γονέων για παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών τους ορίζεται από το Νόμο 1483/86 και είναι συνολικά 4 εργάσιμες ημέρες κάθε ημερολογιακό έτος και πλέον σύμφωνα με την ΕΓΣΣΕ 2008-2009 είναι για κάθε παιδί ξεχωριστά.

Ετσι, oι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, εφ' όσον έχουν παιδιά ηλικίας μέχρι 16 ετών τα οποία πηγαίνουν σχολείο (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση), δικαιούνται να απουσιάζουν ορισμένες ώρες ή ολόκληρη την ημέρα από την εργασία τους, μέχρι να συμπληρώσουν 4 εργάσιμες ημέρες σε κάθε ημερολογιακό έτος.

Ο εργοδότης υποχρεώνεται να χορηγήσει την παραπάνω άδεια ώστε ο γονέας να έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί το σχολείο των παιδιών του, με σκοπό την παρακολούθηση της σχολικής τους επίδοσης.
Εννοείται ότι η άδεια δίνεται σε χρόνο κατά τον οποίο λειτουργούν τα σχολεία.

Η άδεια απουσίας χορηγείται στον ένα από τους δύο γονείς. Αν και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι, θα πρέπει να αποφασίσουν με κοινή συμφωνία, κάθε φορά, ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση του δικαιώματος αυτού και για πόσο χρονικό διάστημα.
Πάντως η άδεια δεν μπορεί συνολικά και για τους δύο γονείς να υπερβαίνει τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών (άρθρο 9, Ν. 1483/84)

Επειδή η πρωτοβάθμια εκπαίδευση παρέχεται στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία, την άδεια δικαιούνται και οι μισθωτοί που τα παιδιά τους πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο, (εγγρ. Υπ. Εργασίας 588/87).

Προκειμένου για μισθωτούς που απασχολούνται με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ή με μερική απασχόληση, δικαιούνται να κάνουν χρήση της άδειας και να πάρουν αναλογία της, μέσα στο χρονικό διάστημα για το οποίο ισχύει η σχέση τους.

Η χρόνος απουσίας των μισθωτών από την εργασία τους λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για τον υπολογισμό των αποδοχών τους, για τη χορήγηση της κανονικής άδειας απουσίας και του επιδόματος αδείας, καθώς και για τον υπολογισμό της αποζημιώσεως σε περίπτωση απολύσεώς τους (άρθρο 13, Ν. 1483/ 84).

Ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να ζητήσει την προσκόμιση βεβαιώσεως από την οποία να προκύπτει η παρουσία του μισθωτού στο σχολείο την συγκεκριμένη ημερομηνία (εγγρ. Υπ. Εργασίας 2224/89, ΔΕΝ 46.817).

Στο Νόμο, δεν αναφέρεται αν η άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επιδόσεως των παιδιών είναι με αποδοχές ή όχι. Όμως με απόφαση του Αρείου Πάγου (4/2000), η άδεια αυτή χορηγείται με αποδοχές.

Μετρητής