Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράµµατος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου ∆υναµικού» ορίζονται οι ακόλουθοι ενδιάµεσοι φορείς διαχείρισης, σύµφωνα µε το άρθρο 2 παράγραφος 6 και το άρθρο 59 παράγραφος 2 του Καν. (ΕΚ) 1083/2006:
(α) Η Ειδική Υπηρεσία ∆ιαχείρισης του ΕΠ «Υγεία-Πρόνοια» 2000-2006 ορίζεται ενδιάµεσος φορέας διαχείρισης για τις δράσεις του άξονα προτεραιότητας 5 και για τις δράσεις «στέγες υποστηριζόµενης διαβίωσης» του άξονα προτεραιότητας 4 του ΕΠ.
(β) Η Ειδική Υπηρεσία ∆ιαχείρισης του ΕΠ ΚΠ «EQUAL» 2000-2006 ορίζεται ενδιάµεσος φορέαςδιαχείρισης για τις δράσεις του άξονα προτεραιότητας 4 του ΕΠ.
(γ) Ο Οργανισµός Απασχόλησης Εργατικού ∆υναµικού (ΟΑΕ∆) ορίζεται ενδιάµεσος φορέας διαχείρισης για τις δράσεις προώθησης της απασχόλησης του άξονα προτεραιότητας 3.
(δ) Η Γενική Γραµµατεία Έρευνας και Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ.) του Υπουργείου Ανάπτυξης ορίζεται ενδιάµεσος φορέας διαχείρισης για τις δράσεις του άξονα προτεραιότητας 3: «∆ιευκόλυνση της Πρόσβασης στην Απασχόληση» σχετικά µε την υποστήριξη των επιχειρήσεων για την απασχόληση προσωπικού υψηλού επιπέδου.
(ε) Η Επαγγελµατική Κατάρτιση Α.Ε. ορίζεται ενδιάµεσος φορέας διαχείρισης και για την υλοποίηση των δράσεων ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης.
Με κοινή απόφαση των καθ’ ύλην αρµόδιων υπουργών προσδιορίζονται:
- οι πράξεις ή κατηγορίες πράξεων των οποίων αναλαµβάνεται η διαχείριση και ο συνολικός προϋπολογισµός αυτών
- οι υποχρεώσεις του ενδιάµεσου φορέα και της διαχειριστικής αρχής.
- ∆ιασφαλίζει τη συµµόρφωση προς τις απαιτήσεις ενηµέρωσης και δηµοσιότητας που ορίζονται στο άρθρο 69 του Καν. (ΕΚ) 1083/2006.
• υλοποιεί τις προβλεπόµενες στο εγκεκριµένο σχέδιο επικοινωνίας δράσεις,
• ενηµερώνει τους δικαιούχους για τις ενέργειες δηµοσιότητας που αναλαµβάνουν στο πλαίσιο εκτέλεσης πράξεων και παρακολουθεί την ορθή τήρηση των υποχρεώσεων
αυτών.
Για την ΕΚΑΕ το Ε.Π. αναφέρει συγκεκριμένα: "Σε αυτή την κατεύθυνση (σ.σ. ενίσχυση προσαρμοστικότητας ανθρώπινου δυναμικού) εκτιµάται ότι θα συµβάλλει η δηµιουργία µιας εξειδικευµένης δοµής για την προώθηση των προγραµµάτων Συνεχιζόµενης Επαγγελµατικής Κατάρτισης, ιδίως στις µικρές και πολύ µικρές επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων της ελληνικής οικονοµίας (96%). Το ρόλο αυτό θα αναλάβει η Επαγγελµατική Κατάρτιση Α.Ε., η οποία παύει να αποτελεί θυγατρική εταιρεία του ΟΑΕ∆ και να βρίσκεται υπό την εποπτεία του. Περιέρχεται µε νοµική µορφή που θα επιλεγεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.
Η Επαγγελµατική Κατάρτιση Α.Ε., µε την αναγκαία προσαρµογή και στελέχωση µε εξειδικευµένο επιστηµονικό προσωπικό, επιλέχθηκε να αναλάβει αυτό το ρόλο λόγω:
- της συσσωρευµένης και πολυετούς εµπειρίας και τεχνογνωσίας της σε θέµατα επαγγελµατικής κατάρτισης
- της πανελλαδικής εµβέλειας της δραστηριότητάς της λόγω της διασποράς των δοµών της σε όλη τη χώρα και
- της άµεσης σύνδεσής της µε τους κοινωνικούς εταίρους (εκπροσώπηση εργοδοτών και εργαζοµένων στο ∆.Σ.).
Απώτερος σκοπός της δοµής αυτής θα είναι η επιτάχυνση της προσαρµογής των προαναφεροµένων επιχειρήσεων στις ραγδαία εξελισσόµενες συνθήκες της αγοράς, µέσω της παροχής υπηρεσιών στη βάση της ισότητας, αντικειµενικότητας και διαφάνειας απέναντι σε όλους τους δυνητικούς πελάτες και της οικοδόµησης των δράσεων επί της αξιολόγησης προηγούµενων παρεµβάσεων και της ενσωµάτωσης των καλών πρακτικών.
Για την υλοποίηση των δράσεων της δοµής θα αναπτυχθεί στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο, βασισµένο στην προσέγγιση της διοίκησης µέσα από τη συνεργασία µε τους κοινωνικούς εταίρους (Management in Partnership), η οποία επιτυγχάνεται µέσω της συµµετοχής των κοινωνικών εταίρων στο ∆ιοικητικό Συµβούλιο και µέσω της συνεχούς διαβούλευσης για την ανίχνευση των αναγκών των επιχειρήσεων.
Οι λειτουργίες της δοµής θα επικεντρωθούν στα εξής:
- Παροχή συµβουλευτικών υπηρεσιών (mentoring, δράσεις ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης για προγράµµατα κατάρτισης και αξιοποίησης ευκαιριών/δυνατοτήτων,
εξατοµικευµένες υπηρεσίες) σε θέµατα κατάρτισης ανθρώπινου δυναµικού. - Παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών, µέσω και της ανάπτυξης µεθοδολογικών εργαλείων, για την ανίχνευση των αναγκών των επιχειρήσεων σχετικά µε την ανάπτυξη του
ανθρώπινου δυναµικού, συµπεριλαµβανοµένης της ανάθεσης τέτοιων υπηρεσιών σε τρίτους (όπως επαγγελµατικά σωµατεία, κλαδικούς φορείς κλπ). - Παροχή εξατοµικευµένων υπηρεσιών µέσω της προώθησης δικτυώσεων σε τοπικό ή κλαδικό επίπεδο µε άλλους οργανισµούς και µικρές επιχειρήσεις.
- Ανάπτυξη συνεργασιών σε εθνικό επίπεδο µε φορείς σχεδιασµού και ανάθεσης προγραµµάτων κατάρτισης, ώστε να λαµβάνονται υπόψη οι διαγνωσµένες ανάγκες των επιχειρήσεων.
- Παροχή έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης στις επιχειρήσεις για θέµατα που άπτονται της ανάπτυξης ανθρώπινου δυναµικού.
- ∆ράσεις δηµοσιότητας και ανάπτυξης θετικού πνεύµατος αναφορικά µε θέµατα κατάρτισης και γενικότερα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναµικού, µέσω συνεργασιών µε κοινωνικο-οικονοµικούς και άλλους φορείς.
Ο πελατοκεντρικός προσανατολισµός της εξειδικευµένης δοµής θα στοχεύει:
- Στην εξατοµικευµένη υποστήριξη µέσω δικτυώσεων των πολύ µικρών και µικρών
επιχειρήσεων.
Στην αναβάθµιση του ανθρώπινου δυναµικού, ιδίως σε θέµατα οριζόντιων δεξιοτήτων, όπως χρήση ΤΠΕ και ξένων γλωσσών, ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, οµαδικότητας κ.α.
Στην προώθηση ευέλικτων µορφών κατάρτισης (µεταξύ άλλων και τηλε-κατάρτιση), οι
οποίες θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επιχειρήσεων - Στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων µέσω της ανάπτυξης και αναβάθµισης των δεξιοτήτων των εργαζοµένων και των εργοδοτών, της καλλιέργειας επιχειρηµατικής κουλτούρας και της ενθάρρυνσης της καινοτοµίας σε επίπεδο θέσης εργασίας
Στην ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναµικού της επιχείρησης βάσει των
συγκεκριµένων αναγκών της κάθε επιχείρησης
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Ε.Π.
∆ράση 1: Κατάρτιση εργαζοµένων και προώθηση σύγχρονων τεχνικών δια βίου µάθησης στις Επιχειρήσεις (Στόχος 1,2)
Η δράση συνδέεται µε την προώθηση και αναβάθµιση του θεσµού της ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης, καθώς και τη σταδιακή µετατόπιση του βάρους στις πραγµατικές ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας.
Για την επόµενη Προγραµµατική Περίοδο βασικό µέληµα αποτελεί η βελτίωση της στόχευσης και της αποτελεσµατικότητας των προγραµµάτων κατάρτισης. Έτσι, θα στηριχτεί στις παρεµβάσεις που απορρέουν από την ανάπτυξη και εφαρµογή του Εθνικού Συστήµατος της Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης µε την Απασχόληση (ΕΣΣΕΕΚΑ).
Τα προγράµµατα επαγγελµατικής κατάρτισης, στο πλαίσιο της δια βίου µάθησης, θα πρέπει να συµβάλλουν στην προσαρµοστικότητα του ανθρώπινου δυναµικού προς τις εξελισσόµενες συνθήκες ανταγωνιστικότητας στην παγκοσµιοποιηµένη οικονοµία, την τεχνολογική ανάπτυξη, τις σύγχρονες και Επικοινωνιών, καθώς επίσης και στη βελτίωση της εργασιακής ευελιξίας από ένα εργατικό δυναµικό που ενδέχεται να χρειαστεί να αλλάξει αντικείµενο απασχόλησης περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου.
Η κατάρτιση των εργαζοµένων και των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων - εργοδοτών, όπου αυτό είναι εφικτό και ιδιαίτερα στις µεγάλες επιχειρήσεις, θα πρέπει να συνδέεται µε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξης της επιχείρησης και να αποτελεί τµήµα ενός συνολικού προγράµµατος ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναµικού, το οποίο θα συνδέεται µε τις διαδικασίες διαδοχής ή προγραµµατισµένων αλλαγών στην οργάνωση των επιχειρήσεων και µε την ύπαρξη κενών εκπαίδευσης σε ένα συγκεκριµένο θέµα σχετικό µε την παραγωγική διαδικασία της επιχείρησης.
Περαιτέρω, θα στηριχθούν ενέργειες διευκόλυνσης των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των ΜΜΕ για την αναβάθµιση των γενικών και ειδικών δεξιοτήτων των εργαζοµένων τους, µέσω σύγχρονων µεθόδων ειδίκευσης και κατάρτισης και πιστοποίησης των αποκτηθεισών γνώσεων και δεξιοτήτων.
Παράλληλα, θα δοθεί προτεραιότητα στις ΜΜΕ, αλλά και στους ίδιους τους εργαζόµενους, προκειµένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε εξωτερικές δράσεις ειδίκευσης και κατάρτισης, οι οποίες θα οδηγούν σε πιστοποίηση των αποκτηθεισών γνώσεων και δεξιοτήτων. Μέσω των δράσεων αυτών, οι καταρτιζόµενοι εκτιµάται ότι θα αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της κοινωνίας της γνώσης και των τεχνολογικών αλλαγών. Οι δράσεις θα στοχεύουν πέραν των άλλων, στην αύξηση της συµµετοχής σε τέτοια προγράµµατα εργαζοµένων µε χαµηλή ειδίκευση και των εργαζοµένων µεγαλύτερης ηλικίας.
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΦΔ
(ii) Επαληθεύει την παράδοση των συγχρηµατοδοτούµενων προϊόντων και υπηρεσιών και την πραγµατοποίηση των δαπανών που δηλώνουν οι δικαιούχοι για τις διάφορες πράξεις, καθώς και τη συµµόρφωσή τους προς τους κοινοτικούς και τους εθνικούς κανόνες.
- Ελπίζω να διαφωτιστήκατε.!
- Από ιδέες και σχέδια καλά πάμε (πάνε)!
- Ομως, ποιος θα μας πει επιτέλους πότε θα υπάρξει προετοιμασία και προσαρμογή της εταιρείας και των εργαζομένων στη νέα περίοδο;
- Ποιος θα μας εξηγήσει επιτέλους γιατί η εταιρεία έχει οδηγηθεί στην απαξία, την οικονομική ασφυξία, και την πλήρη ανυπαρξία σχεδιασμού και οράματος;
- Ποιος θα μας εξηγήσει γιατί ούτε -και αυτό ακόμα - το στοιχειώδες δηλαδή το Προεδρικό Διάταγμα έχει καταντήσει ένα φάντασμα;
- Κι αλήθεια, υπάρχει Διοίκηση στην εταιρεία;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου