Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ

Γ. Λύρα 140 & Λεωφ. Τατοϊου 125, Νέα Κηφισιά
Ο Σύλλογός μας ιδρύθhκε το 2004 και εκπροσωπεί όλους τους εργαζομένους στην ΕΚΑΕ. Διοικείται από 7μελές Δ.Σ. που εκλέγεται κάθε 2 έτη.

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2007

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ Α.Ε., Η ΕΚΘΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ (2007) ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ 2005 -2008



Ολοκληρώθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας, η Έκθεση Εφαρμογής για το 2007 του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων 2005-2008, μετά από τις σχετικές διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν με τα αρμόδια Υπουργεία, τις Περιφέρειες και τους Κοινωνικούς Φορείς. Η Έκθεση, που συντάσσεται στο πλαίσιο της αναθεωρημένης Στρατηγικής της Λισσαβόνας και αποτελεί υποχρέωση της χώρας προς την Ε.Ε. υποβλήθηκε στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. τον Οκτώβριο του 2007.

Ουσιαστικά, η έκθεση εφαρμογής αποτελεί αφενός μια αναφορά των πεπραγμένων της Κυβέρνησης ως προς την εκπλήρωση των στόχων της Λισσαβόνας σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και αφετέρου αποτελεί ένα πολιτικό κείμενο στο οποίο η Κυβέρνηση αναφέρεται σε μέτρα και πολιτικές που θα υλοποιήσει το επόμενο διάστημα στους παραπάνω τομείς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εταιρεία μας, παρουσιάζει το Κεφάλαιο της Έκθεσης που αφορά τη Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση (ΣΕΚ) και στο οποίο γίνεται αναφορά ως προς το ρόλο και τις δραστηριότητες που επιφυλάσσει η Κυβέρνηση για την ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ Α.Ε. κατά την επόμενη περίοδο.

Το πλήρες κείμενο από το σχετικό Κεφάλαιο έχει ως εξής:

«Ένα από τα βασικά μέτρα που συμβάλλουν στην ενίσχυση της προσαρμοστικότητας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων αποτελεί η υλοποίηση ενεργειών Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Στην τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο, κατά το έτος 2006, μέσω του Ε.Π. «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» υλοποιήθηκαν δράσεις κατάρτισης και επανακατάρτισης για 10.285 ανέργους, 5.064 αυτοαπασχολούμενους και 34.044 δημοσίους υπαλλήλους, ενώ 12.900 εργαζόμενοι σε ΜΜΕ συμμετείχαν σε δράσεις ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης. Μέσω των Π.Ε.Π. από τις αρχές του 2006 έως το α΄ εξάμηνο του 2007, 13.000 άτομα συμμετείχαν σε δράσεις Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης, ενώ μέσω του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα» του Υπουργείου Ανάπτυξης, κατά το 2006, 7.466 άτομα ωφελήθηκαν από ενέργειες ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης ή κατάρτισης εργαζομένων.

Για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο, μέσω του βασικού χρηματοδοτικού εργαλείου του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013 προβλέπεται η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων (εκτός των δημοσίων υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών) σε ενέργειες κατάρτισης από 0,9% το 2007, σε 7% το 2015.

Παράλληλα, το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, μέσω «προγραμματικής συμφωνίας», θα διαθέσει έως το 2% των πόρων του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013 στους κοινωνικούς εταίρους με στόχο την ενίσχυση των ικανοτήτων τους και την προώθηση της ενεργού συμμετοχής τους στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των πολιτικών απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής. Ειδικότερα, οι πόροι αυτοί θα διατεθούν αρχικά για τη βελτίωση της θεσμικής ικανότητας των κοινωνικών εταίρων ως προς το σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών και προγραμμάτων ΕΚΤ και κυρίως για από κοινού δράσεις (ιδίως σχετικά με την ενίσχυση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων), ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η υλοποίηση των οποίων θα γίνεται από τους ίδιους.

Σημειώνεται ότι για τη βελτίωση της ελκυστικότητας της ΣΕΚ και την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής σε αυτή, αποφασίστηκε η δημιουργία μιας εξειδικευμένης υπηρεσίας για την προώθηση των προγραμμάτων ΣΕΚ, σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, καθώς και τις αναδυόμενες προκλήσεις. Το ρόλο αυτό προτείνεται να αναλάβει η Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε. ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης. Ο πελατοκεντρικός προσανατολισμός του εξειδικευμένου φορέα στοχεύει:
- Στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού των ΜΜΕ, ιδίως για την ανάπτυξη οριζόντιων δεξιοτήτων, όπως χρήση ΤΠΕ, ξένων γλωσσών, κοινωνικές δεξιότητες, ομαδικότητα κ.ά.
- Στον εκσυγχρονισμό του περιβάλλοντος της επιχείρησης και, κατά συνέπεια, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
- Στην ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού βάσει των συγκεκριμένων αναγκών της κάθε επιχείρησης.

Στα πλαίσια της λειτουργίας του ΕΤΚΑ, για τους εργαζόμενους, που υφίστανται τις συνέπειες των αναδιαρθρώσεων, προβλέπονται προγράμματα επανακατάρτισης, έτσι ώστε να αυξήσουν την προσαρμοστικότητά τους.»

Με δεδομένο ότι όλα τα παραπάνω, εμπεριέχονται στο Τομεακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» το οποίο θα υλοποιηθεί την περίοδο 2007-2013 στα πλαίσια του
ΕΣΠΑ 2007 - 2003 (δηλ του Δ’ ΚΠΣ), είναι σαφές πλέον ότι η ΕΚΑΕ στην επόμενη περίοδο θα έχει τουλάχιστον ένα επιπλέον ρόλο να επιτελέσει, αυτόν του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης.



Ταυτόχρονα όμως, όλες οι παραπάνω "υπηρεσίες" που θα παρέχει η ΕΚΑΕ είναι τουλάχιστον γενικόλογες και είναι εμφανές ότι απαιτείται η συστηματική και σαφή τους εξειδίκευση.

Ομως, μέχρι σήμερα και ενώ υποτίθεται ότι οι διαδικασίες για την υλοποίηση του Δ' ΚΠΣ ξεκινούν (αν δεν έχουν ήδη ξεκινήσει) ως προς την πορεία και το ρόλο της ΕΚΑΕ, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε προς στην κατεύθυνση της οργάνωσης και προετοιμασίας της εταιρείας για το Δ’ ΚΠΣ.

Παράλληλα αναπάντητα εξακολουθούν και παραμένουν τα ζωτικά ερωτήματα που έχουμε θέσει και αφορούν:
α) Πότε και από ποιόν(ους) θα καταρτιστεί επιτέλους το Π.Δ. που θα ορίζει τα της λειτουργίας της ΕΚΑΕ και ποιο θα είναι το περιεχόμενό τους;
β) Τι θα γίνει με το ουσιαστικό αντικείμενο της εταιρείας μας, που δεν είναι άλλο από το Έργο της Κατάρτισης (Αρχικής και Συνεχιζόμενης), για το οποίο απαιτούμε να συνεχιστεί πλήρως και να αναβαθμιστεί;


Πάνος Κυριακούλιας

9/11/2007


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μετρητής