Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ

Γ. Λύρα 140 & Λεωφ. Τατοϊου 125, Νέα Κηφισιά
Ο Σύλλογός μας ιδρύθhκε το 2004 και εκπροσωπεί όλους τους εργαζομένους στην ΕΚΑΕ. Διοικείται από 7μελές Δ.Σ. που εκλέγεται κάθε 2 έτη.

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΤΡΙΤΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008



Η ΓΣΕΕ απέστειλε με εξώδικη γνωστοποίηση το πλαίσιο αιτημάτων- διεκδικήσεων της Γενικής Απεργίας στις 21 Οκτωβρίου 2008 προς την Κυβέρνηση και τις Εργοδοτικές οργανώσεις.
Επίσης κλιμάκια της ΓΣΕΕ των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών εξορμούν στους χώρους εργασίας, ενημερώνουν και κινητοποιούν τους εργαζόμενους, οι οποίοι εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους για καθολική συμμετοχή στις απεργίες και τα συλλαλητήρια.


Το διεκδικητικό πλαίσιο της ΓΣΕΕ διαμορφώνεται ως εξής:

Προϋπολογισμός- φορολογικό- ακρίβεια- λιτότητα

  • Αναμόρφωση του προϋπολογισμού στη βάση των αναγκών των εργαζομένων.
  • Άμεση απόσυρση των αντικοινωνικών, φοροπληκτικών και αντιαναπτυξιακών προβλέψεων του Προϋπολογισμού έτους 2009.
  • Στήριξη και αναβάθμιση του κοινωνικού τομέα της οικονομίας.
  • Δίκαιη διανομή και αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
  • Ουσιαστικές φορολογικές ελαφρύνσεις για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, προκειμένου να αναπληρώσουν τα φορολογικά βάρη, που επωμίσθηκαν από την αύξηση της άμεσης και της έμμεσης φορολογίας και των εισοδηματικών τους απωλειών.
  • Ετήσια, τιμαριθμική αναπροσαρμογή και αναδιάταξη φορολογικής κλίμακας και κλιμακίων.
  • Αφορολόγητο όριο στα 15.000 ευρώ, προσαυξανόμενο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση κατά 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.
  • Φθηνές και ποιοτικές κοινωφελείς υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο.
  • Αυστηρός έλεγχος και πάταξη της νοθείας, της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας της αγοράς, την μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, των διοδίων, των καυσίμων, του ΦΠΑ στα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης.
  • Αύξηση των κοινωνικών δαπανών για την Υγεία, την Παιδεία και το Περιβάλλον.
Ασφαλιστικό

  • Δημόσιο Κοινωνικό Ασφαλιστικό σύστημα μακριά από λογικές ιδιωτικοποίησης, με εξασφαλισμένους πόρους και μακροχρόνια βιωσιμότητα, ασφαλή διαχείριση των αποθεματικών του, συνέπεια στην θεσμοθετημένη κρατική χρηματοδότηση, το οποίο θα στοχεύει στην ουσιαστική κοινωνική αποτελεσματικότητά του.
  • Κατάργηση των αντι-ασφαλιστικών διατάξεων του Ν. 3655/2008, καθώς και των αντι-ασφαλιστικών διατάξεων προηγουμένων νόμων.
  • Διατήρηση της προβλεπόμενης από την ασφαλιστική νομοθεσία μιας και ενιαίας λίστας των ΒΑΕ. Άμεση απόσυρση των προτάσεων που οδηγούν ουσιαστικά σε αποχαρακτηρισμό και κατάργηση των ΒΑΕ μέσω της κατάτμησης και κατηγοριοποίησης των ΒΑΕ σε 4 κατηγορίες, που οδηγούν στην αύξηση των ορίων ηλικίας εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων, που απασχολούνται σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες.
  • Προστασία και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ με επιστημονικές και τεκμηριωμένες μεθόδους, καθώς και των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και προσδοκιών όλων των εργαζομένων, ιδιαίτερα εκείνων που υφίστανται μείζονα καταπόνηση της υγείας και κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας.
  • Θέσπιση αυστηρών μέτρων και κανόνων για την εργασιακή και ασφαλιστική προστασία των εργαζομένων έναντι του επαγγελματικού κινδύνου. Πάταξη της εισφοροδιαφυγής, της εισφοροκλοπής, της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας.

Ιδιωτικοποιήσεις- Απορρύθμιση εργασιακών σχέσεων
  • Επαναφορά και κατοχύρωση της δημόσιας ιδιοκτησίας και του ελέγχου στις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις και οργανισμούς κοινής ωφέλειας (Λιμάνια, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ κλπ) και άμεση προώθηση του προοδευτικού εκσυγχρονισμού τους με την καθιέρωση του εργατικού και κοινωνικού ελέγχου.
  • Άμεση αποτροπή της ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ ή νευραλγικών και στρατηγικών τους δραστηριοτήτων και την εκχώρηση του management σε ιδιώτες.
  • Λύση για τον εθνικό αερομεταφορέα με βάση το δημόσιο και εθνικό συμφέρον.
  • Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
  • Σεβασμός των συνταγματικά κατοχυρωμένων συνδικαλιστικών ελευθεριών.
  • Διασφάλιση της συλλογικής αυτονομίας και κατάργηση των αντεργατικών και αντισυνταγματικών διατάξεων που καταστρατηγούν τη θεσμοθετημένη διαδικασία συλλογικών διαπραγματεύσεων, τις ΣΣΕ και τους Εσωτερικούς Κανονισμούς Προσωπικού.
  • Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις στις ΔΕΚΟ, τις Τράπεζες και τον ευρύτερο δημόσιο Τομέα.
  • Άμεση απόσυρση της τροπολογίας - προσθήκης σε ν/σ αρμοδιότητας του υπουργείου Μεταφορών με την οποία καταργούνται θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα των εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις και επιτρέπονται οι απολύσεις των εργαζομένων με στέρηση του δικαιώματος αποζημίωσης
  • Πλήρη και σταθερή απασχόληση για όλους χωρίς διακρίσεις. Προστασία και προώθηση του θεσμού της σύμβασης αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης. Καμμία απορρυθμιστική μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.
  • Μείωση του χρόνου εργασίας στις 35 ώρες χωρίς μείωση αποδοχών και ελαστικές μορφές απασχόλησης, που επιτρέπουν την καταστρατήγηση του 8ωρου.
  • Ορθή εναρμόνιση με την κοινοτική οδηγία 1999/70/ΕΚ για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και άμεση τακτοποίηση των συμβασιούχων με κάθε μορφή εργασιακής σχέσης.
  • Κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, μη εφαρμογή της πολιτικής flexicurity και των αντεργατικών προβλέψεων της στρατηγικής της Λισσαβόνας.
  • Επέκταση της προστασίας της εργατικής νομοθεσίας στις νέες μορφές απασχόλησης ή αυτοαπασχόλησης που υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία.
Αποβιομηχάνιση- απολύσεις- ανεργία
  • Προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις και από τη μετανάστευση των επιχειρήσεων σε χώρες χαμηλού κόστους εργασίας.
  • Άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας και για την αύξηση της απασχόλησης όπως: η σύνδεση της επιδότησης των επενδύσεων με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σταθερούς, πλήρους και ασφαλούς απασχόλησης, ο δραστικός περιορισμός των απολύσεων, οι ειδικές πολιτικές για την προώθηση πρόσληψης μακροχρόνιων ανέργων άνω των δύο ετών, η φορολογική ελάφρυνση των νέων εργαζόμενων που έχουν μακρά περίοδο ανεργίας και η υλοποίηση εξειδικευμένων αναπτυξιακών σχεδίων σε κλάδους και σε περιοχές που αντιμετωπίζουν οξυμμένα προβλήματα ανεργίας.
Εισοδηματικές ενισχύσεις
  • Λήψη ουσιαστικών και αποτελεσματικών μέτρων υπέρ των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ανέργων. Σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς μισθούς.
  • Διορθωτική ενίσχυση στον κατώτερο μισθό, στην κατώτερη σύνταξη και το επίδομα ανεργίας.
  • Εκτακτη εισοδηματική ενίσχυση μισθών - ημερομισθίων - συντάξεων για να αποκατασταθούν οι εισοδηματικές απώλειες .
  • Καταβολή επιδόματος θέρμανσης σε όλους, όσους έχουν εισόδημα κάτω από αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης με ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για περιοχές της χώρας με ιδιαίτερα κλιματολογικά χαρακτηριστικά.
  • Δραστική αύξηση και επιμήκυνση του χρόνου χορήγησης του επιδόματος ανεργίας.

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων – εκποιήσεων των ΔΕΚΟ


ΓΣΕΕ -ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΚΟ & ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008, η Απεργία και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ΔΕΚΟ και των Συγκοινωνιών στην πλατεία Κλαυθμώνος ενώ στη συνέχεια έγινε πορεία προς τη Βουλή των Ελλήνων, με αίτημα:


«Απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων – εκποιήσεων των ΔΕΚΟ»

Οι εργαζόμενοι της ΟΑ, ΟΣΕ, ΛΙΜΑΝΙΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ, ΕΥΔΑΠ, ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, κ.λπ., δεν θα σταματήσουν τον αγώνα και τις διεκδικήσεις για την ανατροπή της πολιτικής των εκποιήσεων και των απολύσεων, την ισχυροποίηση των επιχειρήσεων των ΔΕΚΟ, την άμεση υπογραφή ΣΣΕ, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της κοινωνίας.


Δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους με την Γενική Απεργία στις 21/10/08


ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΚΟ


Εκφράζουμε την έντονη και ριζική αντίθεση μας στην ακολουθούμενη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων- εκποιήσεων των Δημόσιων επιχειρήσεων και υπηρεσιών.
Την ώρα που παγκοσμίως ο Νεοφιλελευθερισμός ανακρούει “πρύμνα“ και αναιρώντας βασικές και υπαρξιακές αρχές και πολιτικές του “κρατικοποιεί” Τράπεζες και επιχειρήσεις την ίδια ώρα η Ελληνική Κυβέρνηση επιταχύνει τις εκποιήσεις- ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων επιχειρήσεων και υπηρεσιών, αδιαφορώντας για τα καταστροφικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Οι δογματικά Νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Κυβέρνησης, βρίσκουν ριζικά αντίθετους τους εργαζόμενους και την κοινωνία γιατί:
1) Η εκποίηση ΟΤΕ, Ολ.Αεροπορίας, Λιμανιών, Αεροδρομίων, ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ κ.α. που υποθηκεύουν το μέλλον και την προοπτική ανάπτυξης της χώρας μας, αποτελούν εθνικό έγκλημα.
2) Τις επιπτώσεις αυτών των ιδιωτικοποιήσεων θα τις πληρώσει ο ελληνισμός και η ελληνική κοινωνία λόγω της κερδοσκοπικής τιμολογιακής πολιτικής που θα εφαρμόσουν οι ιδιώτες. Η περιφερειακή ανάπτυξη και η προσφορά καθολικών υπηρεσιών θα συρρικνωθεί.
3) Οι εργαζόμενοι αυτών των επιχειρήσεων παραδίδονται “έρμαια“ στα χέρια των νέων επενδυτών. Με νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης καταργήθηκαν όλα τα εργασιακά δικαιώματα (ΣΣΕ, εσωτερικοί κανονισμοί, εργατική νομοθεσία, ΟΜΕΔ κ.λ.π)
4) Σε μια σειρά από επιχειρήσεις και οργανισμούς και επιχειρήσεις του Δημοσίου (Συγκοινωνίες) με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης δεν έχουν υπογραφεί ακόμα ΣΣΕ έτους 2008 παρά τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων και τις προβλέψεις του νόμου.
Κορωνίδα όλων των ανωτέρω είναι η προσθήκη στο Ν/Σ “Ρυθμίσεις για θέματα μεταφορών” που ουσιαστικά καταργεί το δικαίωμα αποζημιώσεων ,στο απολυόμενο προσωπικό αυτών των επιχειρήσεων!
Καταγγέλλουμε την πολιτική εκποίησης των επιχειρήσεων δημοσίου συμφέροντος οι οποίες προσφέρουν καθολικές υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες σε όλη την επικράτεια της χώρας και οι οποίες υπηρετούν τα συμφέροντα της κοινωνίας. Καταγγέλλουμε την πολιτική ισοπέδωσης και κατάργησης των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως η ελευθερία των διαπραγματεύσεων των ΣΣΕ, του ΟΜΕΔ, των θέσεων εργασίας κ.λπ.
Οι εργαζόμενοι της χώρας μας εκφράζουν τη ριζική διαφωνία τους στην ακολουθούμενη Νεοφιλελεύθερη πολιτική που εκποιεί το δημόσιο πλούτο και τις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας της χώρας διαφωνώντας για τα συμφέροντα της κοινωνίας.
Δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική που υπονομεύει τα συμφέροντα της χώρας, της κοινωνίας, των εργαζομένων με Νέα απεργιακή συνάντηση στις 21/10/08.

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕΕΚ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΔΕΚΟ - ΤΕΤΑΡΤΗ 8.10.2008

Αθήνα 6.10.2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ 24 ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΓΣΕΕ - ΔΕΚΟ

ΤΕΤΑΡΤΗ 8-10-2008

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΛ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ 11.00 π.μ.


Ο Σύλλογος Εργαζομένων Επαγγελματικής Κατάρτισης Α.Ε. (ΣΕΕΚ), συμμετέχει στην 24ωρη Απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, την ΤΕΤΑΡΤΗ 8.10.2008 και στη Συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος ώρα 11.00 π.μ.

Με τη συμμετοχή μας στην Απεργία, εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας:

α) στην ουσιαστική απαξίωση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων στις ΔΕΚΟ που επιβλήθηκε μέσω της κατάργησης του δικαιώματος των εργαζομένων να προσφεύγουν στον ΟΜΕΔ,

β) Στην κατάργηση των αποζημιώσεων των απολυμένων εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.

Συμμετέχουμε ενεργά στον αγώνα όλων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και των Συγκοινωνιών, για την απόκρουση της εκποίησης των Δημόσιων επιχειρήσεων και υπηρεσιών, διεκδικώντας μαζί με όλο το συνδικαλιστικό κίνημα τη στήριξη και την ουσιαστική αναβάθμιση τους στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου.


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΣΕΕΚ


Γιάννης Πασπάλας Παναγιώτης Κυριακούλιας


Πρόεδρος Γενικός Γραμματέας


Κοινοποίηση:

Διευθ. Σύμβουλο ΕΚΑΕ

Μέλη ΣΕΕΚ

ΓΣΕΕ

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΣΕΕ & ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΔΕΚΟ


Η ΓΣΕΕ, οι Ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ και οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, πραγματοποίησαν την Πέμπτη 2-10-08 μαζικό διάβημα διαμαρτυρίας στη Βουλή των Ελλήνων για την εκποίηση των ΔΕΚΟ και την τροπολογία περί κατάργησης αποζημίωσης κατά την απόλυση των εργαζομένων και επέδωσαν επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο της Βουλής και στην κυβέρνηση.


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΣΕΕ

Εκφράζουμε την έντονη και ριζική αντίθεση μας στην ακολουθούμενη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων- εκποιήσεων των Δημόσιων επιχειρήσεων και υπηρεσιών.

Την ώρα που παγκοσμίως ο Νεοφιλελευθερισμός ανακρούει "πρύμνα" και αναιρώντας βασικές και υπαρξιακές αρχές και πολιτικές του "κρατικοποιεί" Τράπεζες και επιχειρήσεις την ίδια ώρα η Ελληνική Κυβέρνηση επιταχύνει τις εκποιήσεις- ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων επιχειρήσεων και υπηρεσιών, αδιαφορώντας για τα καταστροφικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής.
Οι δογματικά Νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Κυβέρνησης, βρίσκουν ριζικά αντίθετους τους εργαζόμενους και την κοινωνία γιατί:

1) Η εκποίηση ΟΤΕ, Ολ.Αεροπορίας, Λιμανιών, Αεροδρομίων, ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ κ.α. που υποθηκεύουν το μέλλον και την προοπτική ανάπτυξης της χώρας μας, αποτελούν εθνικό έγκλημα.
2) Τις επιπτώσεις αυτών των ιδιωτικοποιήσεων θα τις πληρώσει ο ελληνισμός και η ελληνική κοινωνία λόγω της κερδοσκοπικής τιμολογιακής πολιτικής που θα εφαρμόσουν οι ιδιώτες. Η περιφερειακή ανάπτυξη και η προσφορά καθολικών υπηρεσιών θα συρρικνωθεί.
3) Οι εργαζόμενοι αυτών των επιχειρήσεων παραδίδονται "έρμαια" στα χέρια των νέων επενδυτών. Με νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης καταργήθηκαν όλα τα εργασιακά δικαιώματα (ΣΣΕ, εσωτερικοί κανονισμοί, εργατική νομοθεσία, ΟΜΕΔ κ.λ.π)
4) Σε μια σειρά από επιχειρήσεις και οργανισμούς και επιχειρήσεις του Δημοσίου (Συγκοινωνίες) με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης δεν έχουν υπογραφεί ακόμα ΣΣΕ έτους 2008 παρά τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων και τις προβλέψεις του νόμου.

Κορωνίδα όλων των ανωτέρω είναι η προωθούμενη τροπολογία-προσθήκη στο Ν/Σ "Ρυθμίσεις για θέματα μεταφορών" που ουσιαστικά καταργεί το δικαίωμα αποζημιώσεων ,στο απολυόμενο προσωπικό αυτών των επιχειρήσεων! Πιο συγκεκριμένα:
Με την πρόσφατη τροπολογία - προσθήκη στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για θέματα μεταφορών» προστίθεται νέο άρθρο 14Α στο Κεφάλαιο Α΄ του ν. 3429/2005, που αφορά την ειδική εκκαθάριση δημόσιων επιχειρήσεων. Επί της ρύθμισης αυτής , η οποία παραβιάζει σειρά θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
1. Στην παράγραφο 4 του εν λόγω άρθρου 14 Α ορίζεται ότι «ειδικά οι συμβάσεις εργασίας του προσωπικού που συνδέεται με την επιχείρηση με σχέση εξαρτημένης εργασίας , ανεξαρτήτων υπηρεσιών ή έργου καθώς και με συμβάσεις έμμισθης εντολής δικηγόρων ή νομικών συμβούλων, μπορούν, όλες ή μερικές από αυτές, μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης του Εφετείου, κατά την κρίση του εκκαθαριστή και με αποφάσεις του εκκαθαριστή λαμβανόμενες προς το συμφέρον και τις ανάγκες της εκκαθάρισης να λύνονται με αζήμια για την επιχείρηση καταγγελία ή ακόμη και να αναστέλλονται.»
Η διάταξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και ειδικότερα:
Α. Παραβιάζει το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος που καθιερώνει την ισότητα των Ελλήνων έναντι του νόμου, αφού εισάγει αδικαιολόγητη δυσμενή διάκριση σε βάρος συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων, στερώντας τους το δικαίωμα αποζημίωσης σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασής τους.
Β. Παραβιάζεται επίσης το άρθρο 22 παρ. 2 του Συντάγματος στο βαθμό που ο εκκαθαριστής μπορεί να αποφασίζει για την αζήμια λύση των συμβάσεων του προσωπικού, χωρίς , όπως σαφώς υπονοείται, υποχρέωση εφαρμογής των ισχυόντων κανονισμών , συλλογικών συμβάσεων εργασίας κλπ.
Γ. Προσβάλλεται το κοινωνικό δικαίωμα εργασίας (άρθρο 22 παρ. 1 εδ. α΄ Σ) και παραβιάζονται και τα άρθρα 2 παρ. 1 και 5 παρ. 1 Σ.
Δ. Παραβιάζεται ακόμη το άρθρο 1 εδ. α΄του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών (ΕυρΣΔΑ - κύρωση της Σύμβασης και του Πρωτοκόλλου με το ν.δ. 53/1974 = αυξημένη τυπική ισχύς έναντι των κοινών νόμων κατά το άρθρο 28 παρ. 1 Σ ),το οποίο ορίζει ότι «παν φυσικόν ή νομικόν πρόσωπον δικαιούται σεβασμού της περιουσίας του. Ουδείς δύναται να στερηθεί της ιδιοκτησίας αυτού ει μη δια λόγους δημοσίας ωφελείας και υπό τους προβλεπομένους υπό του νόμου και των γενικών αρχών του διεθνούς δικαίου όρους».
Η προστασία της περιουσίας, την οποία το πρόσωπο μόνο για λόγους δημόσιας ωφέλειας (και πάντως με τη σύγχρονη καταβολή αποζημίωσης) μπορεί να στερηθεί, καλύπτει, σύμφωνα με τη νομολογία των δικαστηρίων μας, όλα τα δικαιώματα "περιουσιακής φύσης" και μάλιστα εκτός από τα εμπράγματα και τα ενοχικά δικαιώματα και, επιπλέον, και τα κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα.
Η απόσβεση της αξίωσης αποζημίωσης, λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, που αποτελεί από τη γέννησή της στοιχείο της περιουσίας των προσβληθέντων, είναι ασυμβίβαστη προς τη διάταξη του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, αφού τείνει σε αδικαιολόγητη αποστέρηση περιουσιακού στοιχείου των δικαιούχων.
2.1. Με την παραπάνω τροπολογία -προσθήκη θεσπίζονται ασφυκτικές προθεσμίες για την εκδίκαση της αίτησης για θέση των δημοσίων επιχειρήσεων σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Ειδικότερα, σύμφωνα με την παράγραφο 3 «η δικάσιμος για τη συζήτηση της αιτήσεως της παρ. 2 ορίζεται σε χρόνο όχι μεγαλύτερο από τέσσερις ημέρες από την κατάθεση της αιτήσεως. Οι τυχόν παρεμβάσεις ασκούνται μόνο με ιδιαίτερο δικόγραφο , είναι δε απαράδεκτες αν δεν ασκηθούν τουλάχιστον 24 ώρες πριν από τη συζήτηση της αίτησης και προσδιορίζονται υποχρεωτικά στην ίδια δικάσιμο…..Αναβολή της συζήτησης δεν επιτρέπεται για κανένα λόγο…. Η απόφαση του Εφετείου πρέπει να δημοσιευθεί μέσα σε τρεις ημέρες από τη συζήτηση της αίτησης και δεν υπόκειται σε κανένα ένδικο μέσο, τακτικό ή έκτακτο.»
Οι ασφυκτικές προθεσμίες που θεσπίζονται, ο αποκλεισμός της αναβολής της συζήτησης και η απαγόρευση άσκησης ενδίκων μέσων κατά της απόφασης του Εφετείου συνεπάγονται στέρηση στοιχειωδών δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων των ενδιαφερομένων μερών και με τον τρόπο αυτό προσβάλλεται το συνταγματικό δικαίωμα παροχής έννομης δικαστικής προστασίας , που καθιερώνει το άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος.
2.2. Στην παράγραφο 20 της τροπολογίας θεσπίζεται για 18 μήνες από τη δημοσίευση της απόφασης του Εφετείου περί θέσης της επιχείρησης σε ειδική εκκαθάριση η αναστολή κάθε μέτρου εκκρεμούς ή μη , ατομικής ή συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της επιχείρησης καθώς και η λήψη ασφαλιστικών μέτρων.
Η ρύθμιση αυτή καταργεί κάθε δυνατότητα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, που πραγματώνεται με τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της επιχείρησης. Γιατί, όπως είναι φανερό, η όποια δικαστική προστασία είναι γράμμα κενό περιεχομένου αν δεν μπορεί να πραγματώσει το σκοπό της που είναι η ουσιαστική ικανοποίηση του δικαιούχου. Στο ίδιο αποτέλεσμα οδηγεί αναντίρρητα και ο αποκλεισμός της δυνατότητας λήψης ασφαλιστικών μέτρων, αφού η προσωρινή δικαστική προστασία αποτελεί ουσιώδες μέρος της έννομης δικαστικής προστασίας που παρέχεται από τα δικαστήριά μας, κατά την έννοια του άρθρου 20 παρ.1 του Συντάγματος.
Εκφράζουμε την ριζική αντίθεσή μας στην προωθούμενη τροπολογία γιατί:
Επιχειρείται, για μια ακόμη φορά, να μεταφερθεί το κόστος της εξυγίανσης των δημόσιων επιχειρήσεων στους εργαζόμενους. Εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή μας στο σχέδιο αυτό , σας καλούμε να αποσύρετε άμεσα την προωθούμενη ρύθμιση, η οποία δεν αντιμετωπίζει μόνο σοβαρά προβλήματα συνταγματικότητας, αφού αναιρεί και αυτά ακόμη τα ελάχιστα όρια προστασίας που κατοχυρώνει το Σύνταγμά μας, αλλά, επιπλέον, με τα αντεργατικά μέτρα που θεσπίζει, πλήττει τα θεμέλια του Εργατικού Δικαίου μας.
Η ΓΣΕΕ και οι εργαζόμενοι της χώρας μας θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις για να ανατρέψουν αυτή την νεοφιλελεύθερης αντίληψης πολιτική, η οποία είναι καταστροφική για τη χώρα, την κοινωνία και τους εργαζόμενους.

Μετρητής